online banking security essay literature paper on defending literature creative writing description doctoral dissertation assistance agreement form online assignment help websites acis dissertation alison harvey 2007 write my essay uk reviews professional writing service homework help quadratic equations

ČE IŠČETE TARTUF - NAJDITE ISTRO!

Gastronomi se strinjajo le v enem – tartuf je vrhunec gastronomije. To je čuden, skrivnosten, pod zemljo skrit gomolj. Nima nadzemne rasti in človek ga lahko najde le s pomočjo posebno dresiranih psov.

Istra, naš polotok v obliki srca, ima dve vrsti prsti, intenzivno temnordečo v obalnem delu in sivo, glinasto v osrednjem delu. Tartuf raste prav v tej sivi zemlji, a njegov “epicenter“ je v vlažnem Motovunskem gozdu ob reki Mirni. Področje tartufa se razteza na severovzhodu do Buzeta in Lanišća ter sega jugovzhodno ob rečici Raše na labinskem področju in južno do pazinskega področja.

Na obronkih gričev ob reki Mirni, sicer v senci bolj popularnega belega tartufa, raste črni tartuf. Črni tartuf se idealno dopolnjuje z belim tartufom, ker zori tudi po zimi in sredi poletja, belega, najkvalitetnejše vrste, pa je potrebno čakati do zgodnje jeseni. Istrski beli tartuf je eden od najbolj cenjenih v svetu. Želimo si, da bi s tem prospektom kot vodnikom, s številnimi gastronomskimi in drugimi prireditvami, skupaj z nami poizkusili bogastvo narave, sveže, zdaj pobrano in v izvirnem obkroženju. 

In navsezadnje, kaj je to tartuf? Gastronomi se še vedno ne morejo dogovoriti ali je to hrana ali začimba. Temu nenavadnemu, neuglednemu krompirju, temu najbolj znanemu afrodiziaku intenzivno “neprijetnega“ vonja se vseeno ni moč upreti, in ko se navadite nanj, boste postali njegov večni oboževalec. Postali boste njegov odvisnik, tako kot o vsakem drugem grehu.