Dani tartufa u Istri

08.09.2018 - 18.11.2018
Buzet, Motovun, Livade, Buzet, Motovun, Livade

| h <*ct_66_mjesto_zbivanja_link|details>

Tartuf, vrhunska delicija koja je još pred 4000 godina dražila nepca mezopotamskih vladara, i danas je jedan od prestižnih sastojaka svjetske gastronomije. Kraljevska gljiva intenzivnog mirisa bila je poznata starim Grcima i rimskim carevima, a služena je i na francuskom dvoru te među austrougarskim plemenitašima. Vrlo je rijetka i raste na samo nekoliko mjesta u Europi - u pojedinim dijelovima Francuske i Italije te u Istri gdje joj pogoduje blaga klima, male temperaturne razlike i siva glinena zemlja.


U istarskom tartufarskom \'bermudskom\' trokutu između Pazina, Buja i Buzeta, posebice u dolini rijeke Mirne i u Motovunskoj šumi, imaju svoje prirodno stanište bijeli i crni tartuf. Rastu pod zemljom, a traže ih posebno trenirani psi. Vrhunac sezone bijelog tartufa, koji je ujedno i najskuplji i najcjenjeniji, jest mjesec listopad.


Tada se u Livadama, poznatom tartufarskom centru u blizini Motovuna, vikendima održava niz manifestacija u čast ovog neospornog kralja među gljivama. No, i prije i poslije toga, tijekom većeg dijela jeseni, Istra živi u ritmu plemenite gljive i vrvi proslavama u njenu čast.


Gostima se diljem regije prezentiraju tipična jela s tartufima: fuži, pljukanci, njoki, fritada te razne kombinacije s mesom. Tu su i izlože i sajmovi, odlične prilike za upoznavanje svih tajni čarobnog, aromatičnog gomolja kojem se pripisuju afrodizijačka svojstva.


Programi:


10.09. Buzet, Trg Fontana
Subotina
Pučka fešta uz divovsku fritadu s tartufima (2016 jaja i 10 kg tartufa)


18.09. - 30.10. Livade
Dani Zigante tartufa


22.10. Motovun, Trg Andrea Antico
VII Festival terana i tartufa


22.10. - 23.10. Livade
XXIII Tuberfest
Sajam Istarskog bijelog tartufa
Izložba tartufa
Show cooking s poznatim osobama
Licitacija tartufa
Pokazno traženje tartufa
Sajam poljoprivrednih proizvoda


22.10. Momjan
Dani momjanskog muškata i tartufa
Smotra i degustacija muškata i tartufa


05.11. - 06.11. Buzet
Vikend tartufa
Izložba i sajam tartufa i domaćih autohtonih proizvoda